Vragen over de
Nadenken over je eigen uitvaart is iets waar je je niet graag mee wilt bezighouden. Toch is het verstandig om je hier alvast in te verdiepen. Met vooraf alles regelen neem je je nabestaanden zorg uit handen en creëer je rust door financiële zekerheid. Zo houd je zelf de regie over later. Tijdens het bedenken van jouw uitvaartwensen kunnen er praktische vragen in je opkomen over een uitvaartverzekering. Bijvoorbeeld:
Is een uitvaartverzekering verplicht?
Waarom worden er advieskosten doorberekend?
Als ik online een verzekering afsluit betaal ik geen advieskosten. Wat zijn de risico’s?
Daarom hebben wij een overzicht met veertien veel gestelde uitvaartverzekeringsvragen voor jou opgesteld. Hieronder lees je alle vragen én antwoorden terug.
Is het verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten?
Nee, deze verplichting is er niet bij een uitvaartverzekering. Wel is het een belangrijke verzekering, omdat je zo een financiële verrassing voor jouw nabestaanden kunt voorkomen. Ook is het voor hen prettig als jouw wensen bekend zijn en ergens vastgelegd staan. Zo hoeven je nabestaanden niet te beslissen over lastige financiële en emotionele uitvaartzaken op het moment dat hun leven stil staat. Met vooraf alles regelen neem je hen zorg uit handen.
In hoeverre kan ik zelf kiezen aan wie mijn polis word uitgekeerd?
Dit kan altijd. Er moet wel gekeken worden of de persoon aan wie u de polis wil laten uitkeren de standaardbegunstigde is, of dat dit specifiek op jouw polis aangepast moet worden.
Waarom betaal ik voor het adviseren bij een uitvaartverzekering advieskosten en als ik de verzekering online afsluit niet?
Als je de uitvaartverzekering zelf afsluit via het internet word je niet geadviseerd. Zo bespaar je op de advieskosten. Dit zorgt wel voor een stuk eigen risico. Lees daar meer over bij de volgende vraag.
Wat zijn de risico’s als ik zelf een uitvaartverzekering afsluit zonder advies?
Het kan financiële gevolgen met zich meebrengen als de polis niet toereikend is. Ook kan je een polis afsluiten voor een te hoog bedrag. Dit betekent dat je de te veel premie betaalt.
Het verzekerde bedrag van mijn polis is niet toereikend. Kan ik dit verhogen?
Het verhogen van je huidige polis is helaas geen optie. In dit geval moet je een nieuwe polis voor het tekortkomende bedrag afsluiten. Neem hiervoor altijd contact met jouw tussenpersoon om te kijken naar de mogelijkheden.
Is mijn uitvaartverzekering altijd dekkend voor de gewenste crematie of begrafenis?
Dit is geheel afhankelijk van jouw wensen. Ook voor de uitvaartverzekering geldt dat je één maal per vier tot vijf jaar inhoudelijk moet kijken of de verzekering nog dekkend is in relatie tot jouw wensen en behoeftes en de huidige kosten bij uitvaartondernemers. Dit kun je uiteraard zelf doen.
Maakt het voor het verzekerde bedrag voor mijn polis uit of ik begraven of gecremeerd wil worden?
Het verzekerde bedrag is afhankelijk van jouw wensen en behoefte. Kiezen tussen begraven of cremeren zorgt voor een ander te verzekeren bedrag.
In hoeverre moet je kijken naar indexatie? Met andere woorden: hoe belangrijk is het om te kijken of het verzekerde bedrag van de bestaande polis meegroeit met de koopkracht?
Dat is zeker belangrijk. Op het moment dat het verzekerde bedrag niet indexeert, bestaat de mogelijkheid dat het verzekerde bedrag als het ware verdampt. Er kan financieel gat ontstaan tussen het verzekerde bedrag en het te betalen bedrag. Jouw adviseur kan hier meer over vertellen.
Ik heb een eigen uitvaartverzekering. Hoe is de dekking op mijn polis voor mijn pasgeboren kind?
Dit is per verzekeraar verschillend. Wij adviseren om altijd contact op te nemen met de desbetreffende verzekeringsmaatschappij. De verzekeringsmaatschappij kan jou informeren hoe de dekking is voor jouw pasgeborene(n).
Ben ik verplicht om mijn uitvaart te regelen via een aangewezen uitvaartondernemer via de verzekeringsmaatschappij?
Dit is niet altijd het geval. Het is afhankelijk van jouw afgesloten polis. Wij adviseren om contact op te nemen met jouw tussenpersoon.
Wat is een naturapolis? En wat is allemaal geregeld in een naturapolis?
Een naturapolis is een dienstenpakket. Bij een naturapolis wordt een pakket aan producten en diensten verzekerd, gerelateerd aan uitvaart. Bij overlijden kunnen jouw nabestaanden kiezen uit een aantal opties van de verzekeraar om de uitvaart vorm te geven. Wat precies is opgenomen in een naturapolis is afhankelijk van de maatschappij waarbij de naturapolis loopt. Wij adviseren om samen met jouw tussenpersoon te kijken naar de diensten die zijn opgenomen in de polis.
Mijn ouders hebben ooit een uitvaartverzekeringspolis voor mij afgesloten. Wat zijn de mogelijkheden met deze polis?
De polis zou bijvoorbeeld op jouw naam overgezet kunnen worden. Wij adviseren altijd om contact op te nemen met jouw tussenpersoon om naar jouw persoonlijke situatie te kijken.
Op de uitvaartverzekering staat kinderdekking. Heeft dit altijd de hoogte van uitkering ten opzichte van wat er op de polis vermeld staat?
Ook hierin zijn verschillen. Er zijn maatschappijen waarin dit wel dezelfde dekking heeft als jouw eigen dekking. Maar er zijn ook maatschappijen die een beperktere dekking hebben. Wij adviseren jou altijd om contact op te nemen met jouw tussenpersoon om te kijken welke kinderdekking bij jou van toepassing is.
Mijn kind gaat uit huis. Wat moet ik doen met de uitvaartverzekering die ik afgesloten heb voor mijn kind?
Je dient het adres van de polis aan te passen. Ook moet je de verzekeringnemer aanpassen. Dit kan eventuele problemen in de toekomst voorkomen. Ook hierin adviseren wij je contact op te nemen met de tussenpersoon waar je de polis heeft afgesloten.
Jouw uitvaart goed geregeld met de uitvaartverzekering van Univé
Tegen een kleine adviesvergoeding kun je nu al regelen dat de kosten van jouw uitvaart straks afgedekt zijn. Daarmee voorkom je dat jouw nabestaanden later voor verrassingen komen te staan. Je geeft jouw wensen aan en jouw Univé-adviseur stelt de beste verzekering samen. De adviseur rekent graag voor je uit wat de mogelijkheden zijn en zorgt voor persoonlijk en onafhankelijk advies.